RODO

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (nazywane w skrócie „RODO”). RODO wprowadza zmiany w zasadach regulujących przetwarzanie danych osobowych, min. w przypadku korzystania z usług internetowych.

Czym są dane osobowe

Dane osobowe stanowią, w myśl RODO, informacje dzięki którym można zidentyfikować osobę fizyczną. Do danych osobowych zaliczają się np. adres IP, adres e-mail lub inne dane. Dane osobowe mogą pojawić się też w plikach „cookies” gdy Użytkownik przegląda strony serwisów internetowych.

Podstawa i cel przetwarzania

Zgodnie z RODO w usługach firmy kosznaprezent.pl wystąpią następujące podstawy prawne dla przetwarzania danych:

Niezbędność przetwarzania do zawarcia lub wykonania umowy danych identyfikacyjnych. Dane będą przetwarzane tylko i wyłącznie w zakresie wynikającym z jasno opisanych zasad, do czasu trwania umowy.

Niezbędność przetwarzania do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora lub przez stronę trzecią.

Podstawa ma zastosowanie w przypadkach, gdy w grę wchodzi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi. Dane będą przetwarzane do czasu istnienia uzasadnionego interesu administratora.

Dobrowolna zgoda Użytkownika. Jest potrzebna np. gdy usługi marketingowe są dostarczane przez naszych Partnerów. Dane będą przetwarzane do momentu cofnięcia zgody.

Przetwarzanie danych w ramach usług firmy kosznaprezent.pl, odbywać się będzie wyłącznie w przypadku posiadania przez nas (lub inny podmiot przetwarzający dane) jednej z dopuszczonych przez RODO podstaw prawnych (opisanych powyżej) i wyłącznie w celu dostosowanym do danej podstawy


Polityka prywatności

Twoje dane osobowe są przetwarzane przez nas zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz.Urz.UE.L Nr 119, str. 1) (dalej również: „RODO”) oraz ustawą o ochronie danych osobowych.

kosznaprezent.pl jest Administratorem Twoich danych osobowych.

W każdym czasie masz prawo dostępu do danych, uzyskania kopii, żądania przeniesienia oraz do ich poprawiania.

W każdym czasie możesz odwołać lub ograniczyć każdą ze zgód na przetwarzanie danych.

Jeśli uważasz, że Twoje dane są przetwarzane w sposób niewłaściwy, masz prawo zgłoszenia sprzeciwu oraz skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Korespondencję dotyczącą danych osobowych należy kierować na adres: [email protected] lub pisemnie na ww. adres Administratora

Jako Administrator Twoich danych osobowych:

  1. Przetwarzamy je tylko w takim zakresie, w jakim wyrażasz na to zgodę lub w zakresie wynikającym z przepisów prawa.
  2. Twoje dane przetwarzamy w szczególności w celu: zawarcia i wykonania umowy, rozpatrzenia reklamacji i zwrotu, przesyłania Ci informacji handlowych i marketingowych dotyczących sklepu: kosznaprezent.pl, prezentowania Ci reklam, udzielania odpowiedzi na pytania oraz w celu obrony przed roszczeniami, celach księgowych i podatkowych.
  3. Przetwarzamy następujące kategorie danych:
    • imię, nazwisko, adres email, adres, numer telefonu, rozmiar – w celu zawarcia i wykonania umowy
    • imię, nazwisko, adres email, rozmiar – w celach marketingowych
  4. Korespondencja między nami związana z zawarciem i realizacją umowy jest przechowywana w celu zawarcia i wykonania umowy, rozpatrzenia reklamacji lub zwrotu, a także dla potrzeb rozstrzygania ewentualnych sporów. Nie przetwarzamy Twojego adresu email wynikającego z korespondencji w celu innym niż komunikacja w celu realizacja zgłoszenia.
  5. Nie przekazujemy Twoich danych innym administratorom.
  6. Nie przetwarzamy szczególnych kategorii danych.
  7. Nie uzależniamy możliwości zawarcia umowy od wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych.
  8. Stosujemy odpowiednie środki organizacyjne i techniczne w celu ochrony Twoich danych przed ich ujawnieniem osobom nieuprawnionym.
  9. Twoje dane osobowe będziemy przetwarzać przez okres 5 lat od dnia wyrażenia zgody, chyba że zgoda zostanie cofnięta przed upływem tego terminu.
  10. W każdym czasie masz prawo dostępu do Twoich danych, uzyskania kopii, żądania przeniesienia oraz do ich poprawiania.
  11. W każdym czasie możesz odwołać lub ograniczyć każdą ze zgód na przetwarzanie danych.
  12. Jeśli uważasz, że Twoje dane są przetwarzane w sposób niewłaściwy, masz prawo zgłoszenia sprzeciwu oraz skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  13. Korespondencję dotyczącą danych osobowych należy kierować na adres: [email protected] lub pisemnie na ww. adres Administratora
  14. Jeśli masz w naszym sklepie konto, możemy je w każdej chwili usunąć na Twoje żądanie.
  15. Nie będziemy profilować Twoich danych .
  16. W związku z wykonywaniem zawartej między nami umowy sprzedaży będziemy przetwarzać Twoje dane tylko w zakresie niezbędnym do jej wykonania przez okres do 6 miesięcy od okresu upływu przedawnienia roszczeń wynikających z umowy sprzedaży.
  17. W celach marketingowych korzystamy z usług podmiotów trzecich (Google, Facebook), które stosują w sklepie kosznaprezent.pl pliki cookies.
  18. Nie będziemy przekazywać Twoich danych poza kraje Europejskiego Obszaru Gospodarczego.
close

Bądź na bieżąco

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA

* Zapisując się wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych w celu wysyłki newslettera i oświadczasz, że znana Ci jest nasza polityka prywatności i plików cookies.